Publicat 12 October 2022
Vin roșu sau alb: ce trebuie să cunoști despre servirea unui vin? Iată mai multe informații de interes!
Tuturor ne place să savurăm un pahar bun de vin, dar există câteva trucuri simple pentru a servi vinul, care vă vor eleva complet experiența, mai ales dacă aveți musafiri. Cine spune că acasă nu poți să te simți ca un profesionist experimentat în vinuri. După citirea acestui articol este timpul să sunați prietenii și să vă programați următoarea cină!
În mod tradițional, vinurile sunt servite în următoarea ordine: vinuri albe înainte de roșii și vinuri seci înainte de dulci. Mâncarea este însă adevăratul factor determinant în alegerea sticlelor. De aceea, deși e un cadou frumos, musafirii nu ar trebui să aducă o sticlă de vin pentru a fi băută la cină, ci să lase gazda să facă meniul.
Așadar, în caz că eșți musafir, dacă gazda nu ți-a cerut în mod explicit să aduci o sticlă de vin la petrecerea lui, probabil că a selectat deja vinuri care se vor asorta frumos cu masa. În timp ce majoritatea gazdelor nu consideră aducerea de vin ca pe un afront la abilitățile lor de a pregăti o cină, cel mai bine este să vă clarificați intențiile că vinul este un cadou de „mulțumire”, mai degrabă decât ceva de servit cu cina pe care au planificat-o atent.
Principala ta prioritate atunci când ești gazdă este să-ți faci oaspeții să se simtă în largul lor din momentul în care întră în casa ta. Așadar, asigurați-vă că serviți vinul la temperatura potrivită. Acest lucru chiar nu este greu de realizat, citiți cu atenția eticheta sau descrierea vinului. Un gest simplu și cu un impact major.
O concepție greșită comună este că vinurile albe trebuie servite direct de la frigider, iar vinurile roșii trebuie servite la temperatura camerei. Credeți sau nu, acele temperaturi sunt prea drastice pentru majoritatea vinurilor.
Vin alb: Serviți la 6-7°C
Temperatura din frigider este de obicei setată la aproximativ 3-4°C, ceea ce este prea rece pentru majoritatea vinurilor albe. Când vinul este prea rece, substanțele fenolice sunt reduse și palatul tău nu poate defini aromele superbe din vin. De aceea ne place să servim vinurile albe la 6-7°C, în special în lunile de vară. Această temperatură este încă răcoritoare și luminoasă, dar vă oferă și șansa de a experimenta cu adevărat vinul așa cum a fost menit să fie savurat.
Vin roșu: Serviți la 18°C
De asemenea, puteți fi surprins să aflați că majoritatea vinurilor noastre roșii ar trebui servite la o temperatură de 18°C, în timp ce temperatura camerei variază adesea între 21-25°C. Servind vinurile roșii ușor răcite, acestea au șansa de a se încălzi la temperatura camerei într-o perioadă de timp. Acest lucru vă va permite să vă bucurați de atributele minunate ale vinurilor pe măsură ce evoluează, atât aromatic, cât și textural. Dacă serviți vinurile noastre roșii delicioase la temperatura ambientală sau caldă a camerei, veți pierde jumătate din experiență și entuziasm.
Nu este o problemă dacă nu aveți la dispoziție un frigider pentru vin sau un depozit cu temperatură controlată. Puteți aplică direct pe sticlă un termometru de vinuri, se găsesc ușor, prețurile sunt foarte accesibile și arată sofisticat.
Un alt element important când serviți vinuri roșii este decantarea. Există două motive principale pentru decantarea vinului: îndepărtarea sedimentului din vin și lăsarea vinului să se aerisească. Puteți îndepărta sedimentul din vin și lăsând sticla în poziție verticală timp de o zi sau două și apoi turnându-l într-un alt recipient curat de sticlă. Ar trebui să încetați să turnați vinul chiar înainte ca sedimentul să curgă în gâtul sticlei. De obicei, sedimentele se formează în vinurile mai vechi și acesta ar fi unul dintre motivele necesității decantării lor.
Cu toate acestea, unele vinuri tinere pot să nu aibă sediment. Totuși, ele beneficiază de aerarea pe care o implică turnarea vinului într-un decantor. Aerarea va permite deschiderea buchetului vinului. Profesioniștii decantează chiar și vinuri albe pline de corp pur și simplu pentru că aerul face bine, iar prezentarea va arata impecabil pentru musafiri.
Sfat: nu trebuie să cheltuiți excesiv pe pahare de vin. Atâta timp cât paharul este funcțional, ușor și subțire, este perfect pentru a bea vin! Nu există niciun motiv pentru care vinul alb și cel roșu ar trebui băute din pahare diferite, unele albe sunt la fel de aromate, dacă nu mai mult decât unele vinuri roșii. Doar alegeți pahare din sticlă subțire, cu margini la fel de subțiri, care să permită alunecarea și experimentarea aromelor.
Se spune că poți înțelege cât de multe cunoaște o persoană despre vin după modul în care ține paharul. Paharul de vin se ține de picior! Nu uitați acest element de etichetă atunci când aveți musafiri. Nu doar arată elegant, dar previne încălzirea paharului și deci modificarea temperaturii acestuia.
Un ultim aspect important este să alegeți vinul în funcție de meniul ales. Stabiliți ce meniu culinar va fi servit și acesta va dicta vinul ales spre servire. Nu este o știință complicată chiar dacă nu ești cel mai priceput. De exemplu, în descrierea fiecărei sticle de vin comercializate de echipa de pasionați ai Vinoitalia, există detalierea asocierilor culinare. Iar dacă totuși insiști pe un anume timp de vin, ai grijă să construiești meniul în funcție de recomandările pentru acesta.
Luni - Vineri: 10:00 - 18:00
Sâmbătă: 10:00 - 17:00