Vin bun: cunoaște-i limbajul!
Vin bun: cunoaște-i limbajul!

Publicat 22 August 2022

Vin bun: cunoaște-i limbajul! La ce se referă un vin bun și ce este bine de știut? Iată mai multe informații!

vin bun


Despre vin se pot spune multe și în savoarea unui pahar de vin se găsesc îmbinate cu succes: povești, tradiții, tehnologie și multe arome surprinzătoare. Sunt atât de multe de spus despre această licoare îndrăgită, atât de conectată cu arta culinară încât, deși meseria de somelier reprezintă la bază acea persoană responsabilă cu administrarea și servirea a oricărui tip de băutură alcoolică într-un restaurant sau o cramă, mai nou acesta este sinonim cu „expert în vinuri”. 

Ca un pasionat al vinului, probabil că deja ești familiarizat cu termenii folosiți, cu miturile ce îi înconjoară existența și probabil și cu tehnicile de degustare sau cel puțin este un proces de învățare ce îți face plăcere. Mirosul unui vin nou este numit aromă, în timp ce vinul matur ne încântă simţurile cu buchetul lui; la o degustare, paharul nu se umple numai o treime pentru ca aroma să nu se piardă rapid, iar vinul se învârte în pahar pentru a elibera cele mai puternice arome; vinul nu conține grăsimi sau colesterol, ci este plin de antioxidanți, cu un aport caloric mic și chiar facilitează digestia ș.a.m.d. 

Cu toate astea atunci când vine vorba despre limbajul adecvat unui vin bun, terminologia de multe ori poate părea greoaie. Desigur, nu amintim aici, termenii evidenți, cum ar fi dulce, fructat, „vintage” - unde majoritatea sticlelor de vin vor afișa data la care strugurii au fost cultivați și culeși și astfel îți poți da seama cât de vechi este vinul- și alți termeni uzuali. Vom face o trecere în revistă a termenilor ce sunt cel mai des confundați. 

Iată așadar câțiva dintre cei mai importanți termeni pe care ar trebui să îi stăpâniți: 

Buchet: vinurile își dezvoltă aromele distinctive pe parcursul proceselor de învechire și fermentație, iar această caracteristică este cunoscută sub numele de buchetul vinului.

Aromă: o descriere olfactivă a aromei unui vin. Un vin poate avea mai multe arome, unele mai predominante și altele mai subtile.

Postgust: descrie aroma care persistă pe limbă și pe cerul gurii după ce a fost degustat sau consumat un pahar de vin. Gustul vinului poate fi afectat și de zona limbii pe care o atinge sau de alimentele cu care este consumat.

Aciditate: Vinurile au o aromă crocantă sau ascuțită din cauza acizilor prezenți în struguri și eliberați în timpul fermentației.

Echilibrul: un vin este numit echilibrat atunci când diferiți compuși ai acestuia lucrează împreună și creează un balans perfect. Asta înseamnă că nicio parte din vin nu este mai copleșitoare decât cealaltă pentru simțuri. Pentru a obține armonie, multele ingrediente ale vinului trebuie să funcționeze în tandem, astfel încât niciun element să nu domine. 

Corp: Aceasta se referă la plentitudinea vinului și la felul în care se simte pe cerul gurii. Există trei tipuri: corp ușor, corp mediu și corp plin. Cu corp ușor tinde să prezinte doar câteva arome simple, în timp ce un vin cu corp mediu sau plin aduce o aromă mult mai complexă. 

Complexitate: termenul se referă la diferitele componente ce alcătuiesc vinul, cum ar fi aroma, echilibrul și plenitudinea acestuia.

Crocant: Vinul are o calitate crocantă atunci când are un nivel ridicat de aciditate, motiv pentru care îl veți găsi cel mai frecvent în vinurile albe. Aromele care sunt de obicei caracterizate ca fiind ascuțite și gustoase, cu un final curat, indică această caracteristică.

Amestec: vinurile de amestec sunt create atunci când sunt folosite mai multe soiuri de struguri în procesul de vinificație. Verifică mereu eticheta sau descrierea pentru a ști exact ce combinație alegi. 

Uscat: dacă un vin este descris ca fiind uscat, înseamnă că nu are zahăr rezidual și, prin urmare, nu are gust foarte dulce.

Picant: aroma sau aroma condimentului găsită într-un vin. Cele mai des întâlnite sunt cele de piper negru sau verde, scorțișoară sau ghimbir dar nu are aceeași semnificație precum „picant” în gastronomie. 

Taninuri: taninurile sunt un fel de polifenol prezenți în tulpinile și semințele strugurilor. Aceștia sunt eliberați în sucul de struguri în timpul procesului de presare și tocmai acești taninuri fac ca senzația anumitor vinuri să fie uscată și încrețită.

Moale:  descrie un vin cu suficient aport de zahăr pentru a domina nivelul de aciditate și tanin, dezlipindu-l deci de orice duritate sau asprime. Vinurile de desert sunt aici cel mai bun exemplu. 

Transparență: se spune că vinul are transparență atunci când prezintă toate elementele distincte care alcătuiesc aroma sa, cum ar fi aromele fructate, florale și minerale.

Rotund: descrie vinul care prezintă o textură extrem de netedă.

Respirația: numită și aerisire - când vinul este expus la oxigen începe să capteze și să elimine dioxidul de carbon. Aceasta are loc în timp ce vinul este decantat.

Decantare: procesul de turnare a vinului într-un decantor și de a-i acorda răgaz acolo o perioadă de timp, astfel încât să poată „respira” înainte de a fi savurat. 

Teroir: se referă la aspectele naturale de producție, cum ar fi climatul sau solul unei regiuni și modul în care acest lucru afectează gustul vinului.

Acum, când vei citi în descrierea unui vin:”de un roșu rubiniu profund, cu nuanțe de granat, acesta este un vin structurat, moale și catifelat în același timp. Aromele sale bogate de mure și prune se amestecă cu ierburi mediteraneene și condimente dulci precum scorțișoara și nucșoara. Persistența aromei în întregul finisaj subliniază calitatea ridicată a acetuia”- vei ști exact la ce vin să te aștepți. Iar dacă ți-a plăcut descrierea și vrei să încerci acest vin de producție limitată de pe teritoriul Sardiniei – click aici pentru a comanda o sticlă de Argiolas Senes Cannonau. 

Program de lucru

Luni - Vineri: 10:00 - 18:00
Sâmbătă: 10:00 - 17:00

Adresa
Strada Scurtă FN, Arad,
România