Publicat 19 August 2022
Vin de origine: cum afli? La ce trebuie să fii atent, pentru a-ți da seama dacă vinul ales este unul original? Iată mai multe informații care te-ar putea interesa!
O sticlă de vin este o componentă necesară a oricărei ceremonii sau oricărui eveniment semnificativ. Creșterea în popularitate a acestei băuturi este din ce în ce mai rapidă, peste tot pe glob. De aceea, exista șansa să cumperi un vin contrafăcut, aceasta problemă crescând proporțional și inevitabil cu dezvoltarea industriei vinului. Vinul fals nu numai că dăunează producătorilor, dar are și un efect negativ asupra consumatorilor, iar vinul predispus cel mai mult la astfel de tertipuri este vinul învechit, care are o valoare de preț ridicată.
Crearea de duplicate ale vinurilor populare și vânzarea acestora către consumatori și vânzători care nu sunt conștienți de existența lor sunt două modalități prin care falsificatorii își pot crește profiturile. Una dintre problemele principale este că îi privează pe cei care au muncit atât de mult pentru a produce cele mai vechi și mai bune variante ale acestor vinuri de câștigurile lor. Sunt astfel înșelate și persoanele care achiziționează vin fals doar pe baza mărcii asociate acestuia. Cheltuiesc aceeași sumă pe care ar avea-o pentru vinuri autentice, dar primesc doar vinuri de grad inferior. Deci, cum descoperi daca vinul este unul fals?
În primul rând, mulți colecționari cad victime ale vinurilor false în căutarea unei oferte de preț incredibile. Aceștia acționează rapid atunci când descoperă un vin care s-ar vinde de obicei la un preț ridicat și cumpără în speranța de a obține o reducere mare. Din păcate, falsificatorii doresc în mod special să faci asta. Această greșeală ar putea fi cauzată de dorința ta de a-ți completa colecția cu o variantă de sticlă specială. Ajungi prin a te grăbi să cumperi și să plătești mai puțin decât ar trebui, în loc să faci cercetările necesare pentru a te asigura că obții vinul la un preț care este aproape de valoarea lui. În cele mai multe cazuri, vinul nu poate ajunge pe raft cu o reducere majoră, așa că, dacă prețul e prea bun ca să fie real, probabil că nu e.
Ca o regulă generală, sticlele vintage premium care sunt vândute pentru mai puțin decât merită cu adevărat, ar trebui, în general, evitate. Un alt aspect vital este verificarea atentă a etichetei. Iluminatul cu black light sau lumină ultraviolet, poate fi folosit pentru a evalua autenticitatea etichetelor băuturilor. Acest lucru se datorează faptului că unele falsuri au o etichetă suspect de strălucitoare din cauza unor laminări, cum ar fi siliciul, folosit pentru etichetele care imită hârtia. Deci, dacă o sticlă de vin strălucește ca și cum ar fi într-o lumină de discoteca UV, te afli în faţa unei fraude.
Ştampila (timbrul de hârtie) este un alt lucru necesar de verificat. Ștampile reale de la crame binecunoscute se pot de fapt rupe; timbrele frauduloase nu se rup, fiind proaspăt lipite. Importatorul va trebui să ștampileze articolele imediat după vămuire, acesta fiind motivul pentru care se mai rup în timpul transportului. În plus, există o mare probabilitate ca o ștampilă să fie ruptă în timpul proceselor de ambalare și expediere către vânzător. În ceea ce privește vinul contrafăcut, este nou-nouț, deoarece vânzătorul ștampilează sticla chiar înainte ca potențialii clienți să cumpere băutura.
Ar fi bine să vă gândiți și la colorarea dopului pentru indicii de fraudă a vinului. Vinul de calitate (vinul care este ținut la învechit) ar trebui să aibă o pată accentuată pe gâtul sticlei sau pe dopul de plută. Aceste pete se vor întinde spre partea superioară a capsulei, deoarece sunt adesea plasate orizontal. Deoarece vinul fals este, de obicei, fabricat rapid cu componente slabe calitativ, adesea lipsește pata.
De asemenea, vinul mai vechi ar trebui să producă sedimente. Când vine vorba de o sticlă care este lipsită de orice substanță reziduală, există motive de îngrijorare. Vinurile mai vechi ar trebui să aibă încă sedimente după ce au fost agitate. Dacă, totuși, observați că fenomenele sedimentare sunt imobile, se poate datora faptului că tehnicile de încălzire și coacere au fost manipulate pentru a face să pară ca și cum materialul s-a acumulat în timp.
Această ultimă parte este mai mult un avertisment decât un sfat. Dacă vinul trece fiecare dintre verficările menționate mai sus, dar are totuși un gust ciudat pentru tine, încetează să-l bei imediat. După cum s-a indicat anterior, mulți falsificatori folosesc o varietate de substanțe chimice pentru ca vinurile lor de imitație să aibă un gust mai asemănător cu cel real. Acestea pot fi dăunătoare, dacă sunt consumate în cantități prea mari. Astfel, va trebui să te bazezi pe instinct în această situație. Fie ai în pahar un vin care a expirat, fie un vin fals dacă ceva pur și simplu nu are un gust potrivit pentru tine. În ambele cazuri, oprește consumul și alege altă sticlă.
Alege acel vin potrivit pentru tine din universul vinoitalia.ro
Luni - Vineri: 10:00 - 18:00
Sâmbătă: 10:00 - 17:00