Publicat 05 August 2022
Șampania: tipuri și ce este bine de știut? Care sunt cele mai cunoscute tipuri de șampanie și care sunt aspectele de care trebuie să ții cont? Iată mai multe informații de interes pentru tine!
Atunci când avem un eveniment special în viața noastră obișnuim să îl sărbătorim prin ciocnirea unui clasic pahar de șampanie. Simbolul paharelor înguste, cu picior lung și bule jucăușe, a devenit peste ani o emblemă internațională a comemorării unui eveniment special, ce ne tranzitează existența. Prezent în cele mai faimoase ecranizări hollywoodiene, șampania este un simbol al luxului, al opulenței și al rafinamentului.
Deși pentru unii șampania sau vinul spumant par sinonime, acest lucru este chiar reglementat de legislația în vigoare și trebuie să cunoști, înainte de toate, diferența între aceste două tipuri de băuturi. Ne-am obișnuit să folosim termenul de șampanie pentru a identifica o gamă largă de băuturi ce au ca element comun bulele distractive, nu toate vinurile spumante sunt șampanie, ci șampania este un tip de vin spumos.
Este nevoie de două etape de fermentare pentru ca un vin să devină un vin spumant. Prima fermentare este asemănătoare cu cea a vinului obișnuit, iar cea de a doua este cea care conferă bulele atât de îndrăgite, vinul reținând în interiorul sticlei dioxidul de carbon. Vinul va fi supus unei presiuni de până la 6 bari și din acest lucru impune îmbutelierea în sticle mult mai rezistente decât cele folosite la îmbutelierea vinului obișnuit. Acestă a doua fermentare a vinului se poate face prin mai multe metode: Champegnoise, Charmant, metoda transferului sau a impregnării cu dioxid de carbon, după cum detaliem:
Metoda Champegnoise este cunoscută și ca metoda tradițională și este cea prin care se obține șampania. Este o metodă de lungă durată, de multe ori mai mult de un an, și presupune ca fermentarea să aibă loc direct în sticlă. Ea implică și amestecarea de vinuri în anumite proporții pentru obținerea unei calități anume, dar și un proces specific de îndepărtare a depunerilor de drojdie din sticla unde acesta a fermentat, în termeni de specialitate numite cupajare și degojare. Pentru fabricarea șampaniei se folosesc doar trei sortimente de struguri: Pinot Meunier, Pinot Noir si Chardonnay. Este pe departe cea mai costisitoare dintre metodele de obținere a vinului spumant și de aici și prețul piperat pe care șampania îl are.
Șampania are o aromă aparte, iar bulele de dioxid de carbon sunt foarte fine în comparație cu alte tipuri de vin spumant. Rafinamentul și prestanța șampaniei, au făcut ca această bautură să fie atât de apreciată și dorită, încât termenul s-a extins ca definiție și pentru alte tipuri de vin spumant.
Numele de șampanie a derivat de la franțuzescul „champagne” și reprezintă în fapt regiunea franceză unde aceasta bautură a fost pentru prima dată produsă, respectiv Champagne. Deși popular încă sunt numite șampanie, alte vinuri spumante decât cele din Champagne, au atribuite alte denumiri legale: Espumante în Portugalia, Cava în Spania, Asti sau Prosecco în Italia ș.a.m.d..
Cea de a doua metodă folosită pentru obținerea de vin spumant este după cum am menționat, metoda convențională, cunoscută și sub numele Charmat sau Cuve. Acestă metodă a apărut ca rezultat direct al industrializării și în urma unei creșteri în cererea de vinuri spumante. Este acea metodă prin care se produce Prosecco și care presupune o a doua fermentare în tancuri sau cisterne de inox. Ulterior acestei proceduri, se adaugă un amestec de drojdie și zahăr, după care are loc procesul de racire și limpezire urmat de îmbutelierea băuturii. Fiind o metodă mult mai rapidă decăt cea traditională, aceasta conferă un preț mai rezonabil, dar și o dinamică mai mare a buleleor de dioxid de carbon prezente.
Mai puțin populară și specifică continentului american, regăsim și metoda transferului. Prin aceasta, bulele de carbon sunt create direct în interiorul sticlei. Acest proces este urmat de decantarea vinului în recipiente de mari dimensiuni după care se trece la filtrarea drojdiilor si reîmbutelierea vinului.
Metoda impregnării cu dioxid de carbon este și ea folosită, dar rezultatul este unul nu tocmai dorit și ea nu beneficiază de o a doua fermentare ca cele detaliate mai sus. Dioxidul de carbon este direct impregnat în licoarea finală, iar băuturile obținute astfel tind să aibă un număr mai mare de bule de dioxid de carbon, dar care și dispar mai repede.
După ce înțelegem metodele de producție care le deosebesc, vinurile spumante se pot împărți, așadar, și în funcție de regiunea lor de proveniență, dar și de modul în care au fost produse, și există câteva sortimente distinse ce nu trebuie confundate: Șampania este cel mai apreciat și faimos sortiment de vin spumant și se produce doar în regiunea franceză Champagne; Prosecco de proveniență italiană, mai dulce de regulă decat șampania și substitulul cel mai îndrăgit; Lambrusco, tot de origine italiană ce face parte din categoria fizzante și prezintă o cantitate scazută de dioxid de carbon cu arome surprinzătoare; Cava, specific Spaniei, în mod special zona Catalonia și care se prezintă mai puțin dulce decât Prosecco și cu arome florale; Cremant, produs tot în Franța, ca și șampania și cel mai apropiat ca procedee de producție și atribute de gust de aceasta; Sekt ce provine din Germania, are un gust mai puțin dulce, asemănător Cava și valențe de alcool reduse; Vinul spumant rose popular și produs tot în Franța, produs mai nou în toate zonele lumii și care este unul dintre cele mai apreciate astăzi. Deși lista poate continua, acestea sunt cele mai populare categorii de vin spumant.
De asemenea, în funcție de presiune, ele se împart în două alte categorii: vin spumant de presiune înaltă, adică aproximativ 3,5 bari. În această categorie intră șampania și vinurile spumante obținute prin metoda traditională, cum este și cazul cremant-ului; vin spumant de presiune joasă, adică aproximativ 1-2,5 bari și în această categorie intră vinurile spumoase cu nivel redus de alcool. Iar, dacă este să luăm în considerare conținutul de zahăr, vinurile spumante și șampania implicit se împart în : brut natural (maxim 3 grame de zahăr/litru); extra brut (mai putin de 6 grame de zahăr/litru); brut (mai puțin de 15 grame de zahăr/litru); extra dry (între 10 și 20 grame de zahăr/litru); sec (18-35 grame de zahăr/litru); demisec (35-50 de grame de zahăr/litru) și dulce (aproximativ 50 de grame de zahăr/litru sau mai mult).
Vinul în sine este un tip de artă pentru papilele noastre gustative și vinul spumant sau șampania sunt în aceasta accepțiune ca o formă de interpretare artistică. Valoarea unei opere de artă este diferită în ochii celor ce o privesc și gusturile sunt diferite în egală masură. Tu ce alegi pentru a sărbători acel eveniment cu adevărat special din viața ta? Pentru un strop de inspirație ,nu uita să explorezi selecția de vinuri vinoitalia.ro și să te bucuri de gustul celor mai bune vinuri italiene direct din confortul casei tale.
Luni - Vineri: 10:00 - 18:00
Sâmbătă: 10:00 - 17:00