Vin spumant: nu în frigider!
Vin spumant: nu în frigider!

Publicat 28 July 2022

Vin spumant: nu în frigider! Află care sunt recomandările de depozitare în acest sens? Iată mai multe informații!

vin spumant

Vinurile spumante sunt o băutură foarte apreciată și populară mai ales când avem ceva de sărbătorit. Sunt cea mai bună opțiune pentru orice tip de sărbătoare, inclusiv petreceri de naștere, întâlniri profesionale și cine romantice la lumina lumânărilor. Au o istorie lungă și există numeroase opțiuni atunci când le comandați sau cumpărați. Iată câteva detalii fascinante despre această băutură minunată de care ar trebui să fii conștient. 

Carbonarea este ceea ce face vinul spumant distinctiv. Se deosebește de alte vinuri prin faptul că are bule minuscule care sunt efervescente. Cum au ajuns acolo, totuși? Vinul spumant necesită două etape de fermentație, în timp ce alte vinuri trec doar una după recoltare și presare. Bulele sunt create în timpul celei de-a doua fermentații. Există mai multe moduri de a rezolva acest lucru, dar cele două cele mai comune sunt: 

Metodă tradițională: cunoscută și că “méthode champenoise” sau “méthode Classique”, această tehnică presupune efectuarea celei de-a doua fermentații în interiorul sticlei (unde sunt introduse zaharurile și drojdiile), ceea ce produce mai puține bule. Folosind această tehnică tradițională, vinificatorii creează Șampanie, Crémant, Cava și Franciacorta. 

Metoda rezervorului: cunoscută și sub denumirea de metoda Charmat sau metodo Italiano, denotă că fermentația secundară are loc într-un rezervor de oțel considerabil, producând bule mai mari. 

Prosseco este unul dintre numeroasele vinuri spumante din Italia care sunt produse în acest fel. Care este metoda potrivită de a potrivi vinurile spumante cu alimente este probabil cea mai frecventă întrebare când vine vorba de vinuri spumante. Combinațiile ideale pentru vinurile spumante uscate sunt mâncăruri îndrăznețe precum sushi, tapas ușor asezonate, somon afumat, avocado și produse de patiserie delicate, care nu sunt prea dulci. Dacă oaspeții tăi stau puțin mai mult decât în mod normal, brânzeturile mature vor fi, de asemenea, o opțiune grozavă. Spre deosebire de opinia populară, un vin spumant sec nu ar trebui să fie combinat cu un deliciu zaharat precum prăjitura. 

Gusturile și aprinsul vinului tău spumant sunt influențate de mediul în care este depozitat. Condițiile întunecate, reci și oarecum umede sunt optime în acest caz. Majoritatea caselor au subsoluri, care îndeplinesc toate cerințele pentru depozitarea corectă a vinului spumante dar acest lucru este mai rar întâlnit la aparatamente, deși unele tipuri beneficiază de boxă proprie. Asigurați-vă că spațiul este întotdeauna menținut la o temperatură confortabilă de 10 - 12 grade. Evitarea zonelor fierbinți, pline de lumina directă a soarelui este esențială. Toate vinurile sunt afectate de căldură și lumină, iar rezultatul este un vin plat și acru când este deschis. 

Sticla de vin spumant nu trebuie să fie răcită, deoarece o puteți păstra într-o răcitoare de vin înainte de servire. Totuși, dacă nu ai un răcitor pentru vinuri, nu ezitați să depozitați vinul spumant, indiferent dacă este deschis sau nu, la frigider. Dacă intenționați să vă păstrați vinul spumant timp de 3 până la 5 zile, această metodă nu funcționează bine fără un dop special cu închidere ermetică pentru că vinul spumant își vă pierde aroma și carbonatarea în caz contrar. 

Asigurați-vă că utilizați dopurile potrivite pentru a păstra vinul spumant sigilat. Dacă nu o faceți, dopul vă zbura, pierzându-se din frizul care face că vinul spumant să strălucească. Dacă doriți să păstrați vinul spumant, trebuie să utilizați dopurile potrivite, respective cu închidere ermetică. Puteți cumpăra un dop ermetic de preferabil reutilizabil, aceste tipuri de dopuri sunt de mare ajutor pentru redoparea șampaniei și a vinurilor spumante care au fost deschise. 

Aproape tuturor celor ce împărtășesc pasiune pentru vinuri, le place vinul spumant. Nicio altă băutură nu se compară cu aroma distinctă și opulentă a vinului spumant. Că urmare, trebuie păstrat corespunzător pentru a menține aroma și carbonatarea. Luați în considerare să vă dopați în mod corespunzător vinul spumant, așa cum v-am sfătuit. Apoi, păstrați-l într-un loc răcoros și uscat, cum ar fi frigiderul, timp de două până la trei zile dar preferabil nu mai mult. Nu păstrați niciodată vinul în congelator, deoarece acesta ar putea deteriora sticla sau poate duce la pierderea aromei vinului.

Program de lucru

Luni - Vineri: 10:00 - 18:00
Sâmbătă: 10:00 - 17:00

Adresa
Strada Scurtă FN, Arad,
România