Publicat 12 July 2022
Vin bun și mâncarea: cum reușește vinul să îmbunătățească aromele mâncărurilor? Care sunt cele mai interesante combinații, cu ajutorul cărora nu ai cum să dai greș? Iată mai multe informații!
Băutul vinului în timpul unei mese chiar îmbunătățește aroma alimentelor? Răspunsul este simplu: „Da, absolut!”. De fapt cel mai bine spus ele se completează reciproc la fel ca instrumentele muzicale, parte ale unei orchestre doar că de data aceasta va fi o muzică sublimă pentru simțurile tale olfactive și papilele gustative. Când sorbi vinul, ești mai capabil să distingi aromele individuale ale felului de mâncare. Vinurile albe se caracterizează prin note crocante și aroma lor, care este descrisă ca fiind ușoară, delicată și sugestivă este indicată pentru pește, pui sau carne albă în general dar se potrivesc de minune și cu alte tipuri de alimente sau chiar friptură de porc. Vinurile roșii corpolente, cu taninuri, se potrivesc deosebit de bine cu grăsimile găsite în carnea marmorată și brânzeturile cu un conținut ridicat de grăsimi.
Vinul îmbunătățește aromele mâncărurilor, mai ales când există un mariaj reușit între mâncare și vin. Este o chestiune de percepție și de felul în care percepțiile tale sunt influențate și putem discuta aici doua aspecte. Pe de o parte un pahar de vin poate fi savurat alături de alimentele preferate la prânz sau cină și în plan secundar acesta se poate adăuga în ingredientele necesare preparării mesei, aducând un plus de savoare. Oricare din variante, vinul este mereu un plus de valoare, ci doar pentru îmbunătățirea atmosferei generale.
De la deserturi din spumă de vin alb la fripturi înabușite în vin roșu rețetele sunt variate și diferă de la o regiune la alta. Cărțile de bucate stau că o mărturie clară a bunei potriviri dintre vin și alimente și prezintă de la rețete tradiționale până la artă culinară artizanală. Mai nou, nici nu trebuie să deții o carte de bucate pentru a face experimente în bucătărie și totul este la un click distanță, internetul oferind mai toată gama de rețete de pe mapamond. În zilele noastre nu mai trebuie să ajungi în Spania pentru a savura o Sangria sau să pășești pe meleaguri îndepărtate pentru a gusta o rețetă aparte, tot ceea ce trebuie să faci este să alegi o rețetă și să comanzi sortimentul de vin adecvat acesteia. Dacă nu îți place să petreci mult timp în bucătărie nu uita că un vin de aperitiv alături de o gustare rece cu specialități italienești este mereu ușor de preparat, hrănitor și reprezintă un desfăț rapid și aromat.
Cum în articolele anterioare vă recomandam tipuri de vin pentru a însoți o masă copioasă, în rândurile de mai jos vă prezentăm câteva idei pe care să le încercați în bucătărie. Atunci când cauți un strop de inspirație este suficient să citești descrierea fiecărui produs de pe vinoitalia.ro și vei afla exact care sunt recomandările culinare ale fiecăruia, așă că ne-am gândit să vă recomandăm astăzi căteva vinuri cu care să experimentați altfel. Nu ne vom axa pe rețete ci pe aspecte generale de cum să combinam vinul cu creațiile noastre.
Așadar, iată câteva idei și recomandări!
Merlot face echipă perfectă cu sosul de roșii. Acidul din roșii poate arde direct prin vin, făcându-l să pară plat. Acest lucru se datorează faptului că Merlot, care este de obicei la nivelul scăzut în acid, nu poate concura cu acidul din roșii. Recomandăm aici Merlot de la Casa Lunardi din regiunea veneto a Italiei. Rotunjit, bogat și bine structurat, este un acompaniament perfect pentru feluri de mâncare cu sosuri bine structurate și aduce note de cireș și eucalipt. Chianti Classico este și el o alegere grozavă pentru mâncărurile de paste pe bază de roșii, Chianti Classico Capotondo semnifică interpretarea autentică a lui Chianti, un balans perfect între parfum și delicatețe, fructat și corpolent ce trebuie încercat.
Friptura din carne roșie sau vânat merge cu vinuri roșii tanice.Vinurile roșii au mai mult tanin decât albul. Taninurile afectează textura unui vin si le experimentăm adesea ca o senzație de uscare mai degrabă, decât ca un gust specific. Strugurii cu coajă groasă, precum Cabernet Sauvignon, produc mai multe vinuri tanice decât soiurile cu coajă mai subțire precum Pinot Noir. Taninurile din vin devin atrase de proteinele din carne mai degrabă decât de proteinele prezente în salivă, ceea ce face ca vinul să pară o experiență mai catifelată la gust.
Când faci un sos de tigaie cu Cabernet Sauvignon, taninurile devin mai concentrate pe măsură ce sosul se reduce la foc mic. Sosul este recomandat să includă și suficiente proteine și grăsimi pentru a neutraliza taninul din vin, altfel, acesta ar putea ajunge să aibă un gust astringent. Un sos vegetarian ar putea funcționa mai bine cu un vin roșu mai puțin tannic, cum ar fi Pinot Noir, sau chiar un vin alb, după gustul personal.
Vinul alb este magic și pentru preparatele de pește sau fructe de mare. Un sos delicios făcut cu vin alb, unt, lămâie, tarhon, usturoi și eșalotă este minunat de servit peste orice pește alb la cuptor sau la grătar. Lugana este aici un exemplu desăvârșit. Are o culoare galben pai deschisă, cu nuanțe verzi și deține arome florale delicate, precum și note de fructe exotice, citrice și migdale amare. Un sos de cremă cu creveți sau un sos pentru pastele cu fructe de mare se va potrivi mereu bine cu un Chardonnay cremos și untos.
Dacă discutăm de sortimentele de vin cu note citrice, află că un fel de mâncare strălucitor cu un strop final de suc de lămâie ar putea răspunde bine unui asemenea vin cu o aromă frumoasă și proaspătă de citrice cum ar fi Sauvignon Blanc.
Asortează vinurile potrivite cu alimentele tale și vei avea o explozie senzuală în fața simțurilor tale. Când găsești o potrivire minunată între vinuri și mâncăruri, acest lucru devine un amestec genial de delicii menite pentru a tachina toate cele cinci simțuri. Mirosurile, coordonarea culorilor, senzațiile papilelor gustative, senzația texturilor și cele orale ale unei fripturi sfârâitoare asociate cu un vin roșu, toate alcătuiesc o experiență ce în mod cert vei vrea a fi repetată.
Explorează chiar acum site-ul vinoitalia.ro și spune-ne ce combinații delicioase ai găsit!
Luni - Vineri: 10:00 - 18:00
Sâmbătă: 10:00 - 17:00