Publicat 29 June 2022
Depozitare vin: trucuri: ce este recomandat, pentru depozitarea vinului? Care sunt cele mai potrivite recomandări și ce este bine de știut? Iată mai multe informații care te-ar putea interesa!
Unul dintre lucrurile magice când vine vorba de vin este că îmbătrânirea băuturii poate aduce un plus de calitate băuturii. Totuși, nu toate vinurile sunt făcute pentru a fi ținute mulți ani la îmbătrânire, ci doar un mic procentaj din anumite soiuri. Majoritatea vinurilor sunt cele mai bune la câțiva ani după recoltare. Așadar, dacă ai mai multe sticle de vin pe care trebuie să le depozitați acasă și să le consumi în timp, trebuie să țineți cont de anumite aspect pentru ca vinul să nu își piardă din savoare și proprietăți.
În primul rand, încăperea în care sunt ținute sticlele ar trebui să fie răcoroasă. Cel mai mare dușman al vinului este căldura. Un vin va îmbătrâni mai repede decât se preferă adesea la temperaturi mai mari. În plus, dacă devine semnificativ mai cald, vinul tău ar putea fi „gătit”, producând mirosuri și senzații blânde. Deși aceasta nu este o știință exactă, intervalul ideal de temperatură este între 45°C și 65°C (și 55°C este adesea declarat că fiind aproape perfect). Atâta timp cât deschideți sticlele în câțiva ani de la lansare, nu îți face griji prea mult dacă depozitarea este cu câteva grade mai caldă.
Totuși, nici frigul extrem nu ar fi soluția. Cel mult câteva luni, păstrarea vinurilor în frigiderul de acasă este în regulă, dar nu este o alegere înțeleaptă. Pentru a depozita în siguranță articolele perisabile, temperatura frigiderului trebuie să fie considerabil sub 45 ° F. În plus, absența umidității poate duce în cele din urmă la uscarea dopurilor, ceea ce ar putea duce la scurgerea aerului în sticlele de vin și poate dăuna vinului. În plus, evitați să vă depozitați vinul oriunde ar putea îngheța (un garaj neîncălzit iarna, uitat ore întregi în congelator). Lichidul se poate extinde până la punctul de a forța dopul afară dacă începe să înghețe.
Daca vreți totuși să țineți acest vin la rece, păstrați vinul într-un frigider pentru vinuri, mai degrabă decât într-un frigider obișnuit. Un frigider pentru vin, cunoscut și sub numele de răcitor de vin, este o soluție fantastică dacă nu aveți acces la o locație care este în mod regulat răcoroasă, întunecată și umedă pentru depozitarea vinului. Un frigider pentru vinuri reține vinul între 10 și 15°C și la nivelul potrivit de umiditate, spre deosebire de un frigider obișnuit, care menține alimentele foarte reci și uscate. (Un frigider frumos va include un răcitor de șampanie.)
O altă modalitate de a evita contaminarea încrucișată cu mirosurile alimentare este să vă depozitați vinul într-un frigider separat pentru vinuri. Dacă prețul este o problemă, rețineți că vinul poate fi o investiție, caz în care un congelator de vin frumos este o metodă de a vă proteja investiția.
Un alt aspect important este poziția sticlelor. Asigurați-vă că vă depozitați vinul pe orizontală într-un suport de vin pentru sticle cu dopuri de plută. Deoarece un dop uscat poate duce la infiltrații și la îmbătrânire timpurie, menținerea vinului, pe o parte ajută la menținerea umedă a dopului, ceea ce este esențial pentru conservarea pe termen lung. În timp ce depozitarea orizontală este o abordare eficientă pentru a vă depozita vinurile pentru un spațiu optim și un acces simplu, sticlele de vin cu capac cu șurub nu trebuie să fie ținute pe laterale.
Conform gândirii convenționale, vinurile ar trebui menținute la un nivel ideal de umiditate de 70%. Aerul uscat va face ca dopurile să se usuce, permițând aerului să intre în sticlă și să murdărească vinul. Acest lucru se întâmplă, dar dacă nu locuiți într-o regiune rece sau într-un deșert, în general, nu vi se vă întâmpla. (Sau dacă intenționați să depozitați sticle timp de 10 ani sau mai mult; în acest caz, subiectul depozitării de către experți apare din nou.) Nivelurile de umiditate între 50 și 80 la sută sunt considerate sigure. Pe de altă parte, creșterea mucegaiului este facilitată de umiditatea excesivă. Acest lucru poate dăuna etichetelor, dar nu vă afecta vinul care a fost sigilat corespunzător.
Așadar, ținând cont de aceste câteva sfaturi, puteți să vă îmbogățiți permanent colecția de sticle de vin și vă puteți bucura de calitatea ireproșabilă a băuturii pentru ani întregi. Departe de căldură și vibrații, departe și de frig excesiv sau multa lumina, sticlele vor rămâne în forma corecta, iar experiență deschiderii unui vin îmbătrânit vă rămâne un moment cu adevărat special.
Luni - Vineri: 10:00 - 18:00
Sâmbătă: 10:00 - 17:00