Publicat 29 April 2022
Degustare vin: amenajare a spațiului- ce informații trebuie să cunoști înainte de a merge la o degustare vin? Cum trebuie să fie amenajat spațiul și la ce trebuie să te aștepți? Iată mai multe informații!
De cele mai multe ori, degustările de vin servesc unui scop și cel mai întâlnit este descoperirea de noi arome și vinuri rafinate, crame celebre sau poveștile ce le-au conferit faimă și, în mod special, fenomenul de socializare cu alți pasionați ai vinului.
Prima degustare de vin este descrisă de mulți drept un privilegiu și o experiență de neuitat, în care fenomenul de socializare este unul dintre cele mai apreciate de participanți, iar mulți afirmă că, după prima experiență de acest gen, vei privi vinul cu alți ochi.
Subiectul evenimentului sau tema aleasă este importantă atunci când participați la o degustare vin, deoarece doriți să aflați mai multe despre vinuri, tipuri de struguri, crame, regiuni viticole etc.
Temele pot fi diverse și, în funcție de cunoștințele fiecăruia în materie de vin, anumite subiecte (și gustări) devin și mai distractive. Cu cât studiezi mai mult despre vinuri, cu atât vei fi mai intrigat, deoarece sunt multe de descoperit și de apreciat. Un întreg univers se deschide atunci când înveți, vinul fiind atât de variabil în funcție de tip, regiune și cantitatea de zile însorite. Și pentru că fiecare an este unic, nu vei știi niciodată totul despre un vin - anul viitor va fi diferit.
Astfel, degustarea poate fi dintr-un soi de struguri, de la mai mulți producători, din ani diferiți, zone viticole similare sau diferite, sau pot fi doar vinurile dintr-o nouă gamă a unei crame specifice, sau poate o degustare verticală a unui tip de vin de la o anumită cramă. Oricare ar fi alegerea, aceasta reprezintă primul pas în organizarea unei degustări de vin. Vinurile prezentate se aleg ulterior stabilirii unei teme și, desigur, implică cunoașterea multor altor detalii, de la temperatura de servire la ordinea de servire (alb, roșu, rose) sau dacă începem cu seci sau demiseci.
Dacă angajați un somelier, permiteți-i să vă ajute să alegeți vinuri individuale. A gustat multe vinuri și știe care producători și vintage-uri se vor arăta bine la momentul degustării, oferindu-vă cea mai bună calitate pentru bugetul pe care l-ați ales. Cel mai bine este să aveți 8-10 vinuri diferite pentru o degustare vin. Oaspeții ar trebui să deguste vinuri în reprize a câte doi, unul lângă altul, pentru a aprecia contrastul de arome.
Dar cum ar trebui să arate un spațiu destinat unei degustări de vin? Cum ar trebui să fie amenajat?
Aranjarea corectă a spațiului este esențială pentru a aduce un plus de valoare vinurilor prezentate. Degustările de vin pot avea loc într-o varietate de locuri, inclusiv restaurante, baruri de vinuri, crame, săli de degustare, podgorii și chiar în cramă, în timp ce sunteți expus la procesul de vinificație și vă plimbați printre rezervoare sau butoaie de oțel inoxidabil.
Se recomandă amenajarea unui spațiu care să invite la socializare, cu o lumină nu foarte puternică și muzică ambientală și mai ales cu focus pe locul de unde vorbitorul va fi. O bună vizibilitate și o acustică corespunzătoare oferită participanților va face experiența mult mai plăcută.
Pentru că decorul diferă în fiecare dintre aceste locații, trebuie sa amintim aici cel mai elementar component – paharul de vin. Folosirea unui pahar universal pe picioare este suficientă dacă lucrați în pivniță, în zona de producție a vinului sau în podgorie, zone în care cel mai probabil va trebui să vă plimbați mult și să continuați să mergeți înainte. Cu toate acestea, dacă vorbim de o degustare unde veți întâlni multe soiuri de vin diferite, veți dori mai multe tipuri diferite de pahare de vin, câte unul pentru fiecare vin. Luați în vedere că există pahare pentru vinuri albe, pahare pentru vinuri roșii, spumant, vin de desert (dulce), precum și pahare pentru sesiuni de degustare certificate speciale.
Asigurați-vă că există spațiu corespunzător de depozitare. Răciți vinurile albe (ideal pe gheață) înainte și pe tot parcursul evenimentului. Așezați găleți de turnare în toată locația, astfel încât oaspeții să poată arunca vinul nedorit. Acest lucru este deosebit de important dacă este disponibilă o cantitate mare de vin!
De cele mai multe ori, datorită faptului că vinul este recunoscut în pereche cu diverse delicatese culinare, fiecare degustare vine cu asortiment gastronomic. Asigurați-vă că depozitarea acestora este una corespunzătoare și că modul de servire este unul elegant, curat și în temă. Încercați să oferiți porții mici, dar variate, și luați în considerare dacă aveți și un vin de desert sau nu inclus. Rolul unei degustări nu este să satisfacă participanții, precum o cină completă, ci se seamănă mai mult cu un cocktail party, de data aceasta amestecul de arome fiind vip-ul evenimentului.
Pixuri speciale pot fi achiziționate de la majoritatea magazinelor de vinuri, pentru a scrie temporar numele invitaților pe pahare și a evita astfel situațiile nedorite, sau pentru a numerota sticlele cu etichete acoperite pentru o degustare oarbă.
Evitați utilizarea paharelor de sticlă în apropierea unei piscine, ținând oaspeții departe de zona cu pericol de alunecare. Sau, dacă tema este vara sau axată pe exterior, luați în considerare utilizarea articolelor din plastic, dar aveți grijă la rabatul de calitate. Eticheta este una importantă la astfel de evenimente.
Nu în cele din urmă, ai grijă ca oaspeții tăi să nu consume în exces, o degustare vin este despre echilibrul aromelor, dar și despre cumpătare pentru că vinul se savurează, nu se consumă. Mici turnări de degustare pot ajuta, la fel ca încurajarea folosirii găleților de turnare, oferind multă apă și lichidarea componentei de degustare cu mult înainte de sfârșitul adunării.
Desigur, pentru a te bucura o sticlă bună de vin nu trebuie să dai decât un click în lista Vinoitalia.ro și deja vei fi un pas mai aproape de minunate parfumuri și miresme, și dacă te decizi să organizezi o degustare pentru prieteni, îți stăm la dispoziție pentru orice întrebare.
Spor la explorat!
Luni - Vineri: 10:00 - 18:00
Sâmbătă: 10:00 - 17:00