Vin: 5 curiozități interesante
Vin: 5 curiozități interesante

Publicat 14 April 2022

Vin: care sunt cele mai interesante curiozități? Care era utilitatea lui în antichitate și ce este bine de știut? Iată mai multe informații! 

vin

Cât de multe cunoști despre vin? Ești familiarizat cu distincția dintre vinul dulce și cel uscat? Dar cu taninurile sau procesul de vinificație? Majoritatea iubitorilor de vin din întreaga lume nu au cunoștințe despre procesul de vinificație sau de ce anumite vinuri au gustul așa cum îl au; ei știu doar ce le place sau nu.

Degustarea de vinuri are ca rezultat implicit descoperirea unui anumit tip de vin pe care îl apreciați, ceea ce rezultă într-o degustare cantitativ crescută pentru a afla ce mărci sau stiluri ale acelui tip de vin preferați. Odată ce un anumit prag este atins, majoritatea pur și simplu încetează să învețe și încep să aprecieze ceea ce știu deja că are un gust bun.

Deși pot face o vacanță de weekend în țara vinurilor și pot degusta o varietate de vinuri despre care nu au auzit niciodată, majoritatea oamenilor nu fac efort să învețe despre ce înseamnă într-adevăr vin bun, de ce vinul are gustul așa, sau chiar de ce le plac mai mult unele vinuri decât altele.

Iată așadar 5 curiozități interesante despre vin: 

  1. Încă mai poți bea cea mai veche sticlă de vin din lume 

Da, este un fapt adevărat, dar doar probabil, pentru că se presupune că nu mai are un gust bun. 

Cea mai veche sticlă de vin nedeschisă din lume se află în statul german Renania-Palatinat la Muzeul de Istorie al Palatinatului de peste un secol, iar conținutul său tulbure a fost protejat de sticlă timp aproximativ de 1.693 de ani. Sticla de 1,5 litri a fost găsită în mormântul unui nobil roman. 

Vinul din sticlă a fost probabil preparat din struguri din epoca romană și s-a aplicat și o plantă aromatizantă sau conservantă. Chiar și supraviețuirea rezidului este rară. Un sigiliu de ceară și o acoperire groasă de ulei de măsline împiedicau conținutul să se evapore.

2.O sticlă de vin poate atinge un cost de jumătate de milion de dolari

În 2018, o sticlă de Romanée-Conti Grand Cru (Burgundy, roșu) din 1945 s-a vândut la suma record de 558.000 de dolari la o licitație Sotheby's, devenind cea mai scumpă sticlă de vin vândută vreodată la licitație în lume. În istoria licitațiilor, aceasta este cea mai mare sumă plătită vreodată pentru o sticlă de vin.

Toate vinurile de la Domaine de la Romanée-Conti sunt foarte căutate, dar Burgundia din 1945 este legendară. Romanée-Conti Grand Cru din 1945 este ultimul vin din podgoria faimoasă din viță de vie nealtoită. Rădăcinile originale ale Domaine de la Romanée-Conti datează din 1585. În urma recoltei din 1945, care a fost un an deosebit de greu pentru vinificatori, toate viile originale Romanée-Conti au fost smulse. Nu au fost replantate până în 1947. În plus, au fost produse doar 600 de sticle de Romanée-Conti Grand Cru 1945 și a fost numit vin „unicorn”.

În aceeași licitație Sotheby’s din 2018, o a doua sticlă de Romanée-Conti Grand Cru din 1945 a fost vândută unui al doilea colecționar privat pentru 496.000 de dolari.

3.Vinul pierdut în valurile oceanului la mare căutare 

 

Știați că, în adâncimile oceanului, vestitul Titanic se odihnește cu majoritatea sticlelor sale originale de vin, încă intacte și netulburate, aflate la bord în acea zi? Zvonurile spun că s-ar putea ca un număr mic din aceste sticle să fi ajuns pe continent purtate de valuri și au fost vândute unui colecționar, dar până acum niciunul dintre vinurile reale aparținând Titanicului în sine nu a fost recuperat și/sau degustat oficial.

 

Mult controversata epavă conține ceea ce este considerat ca fiind una dintre cele mai vechi crame cunoscute. 

 

4.Era folosit ca leac medicinal în antichitate

 

Când Hipocrate a scris ceea ce ar fi rețetele moderne (cele care au fost găsite și înregistrate), aproape toate „rețetele” sale includeau vinul ca remediu pentru pacienții săi. Chiar și astăzi, cercetările sugerează că vinul are o serie de beneficii pentru sănătate, în special vinul roșu, care conține niveluri mai mari de polifenoli și resveratrol decât vinurile albe.

Un alt fenomen medical interesant despre vin este că femeile metabolizează vinul mai repede decât bărbații datorită mucoasei stomacului. Atât bărbații, cât și femeile au enzime în stomac care funcționează pentru a descompune și a digera vinul, femeile se întâmplă să aibă mai puțin din această enzimă și deci să fie mai sensibile la puterea lui de seducție. 

 

5.Există și oameni cărora le este frică de vin 

 

Oenofobia este o frică de vin, sticle de vin sau vin vărsat care provoacă paralizie și un comportament frecvent descris ca ilogic. Unii oameni nu pot sorbi nectarul fermentat care aduce fericire pentru atâtea mese de cină.

 

Teama poate fi legată de băutură și de pierderea stăpânirii de sine care vine odată cu aceasta sau de a fi în stare de ebrietate. Când este văzută în această lumină, o fobie de vin nu este atât de ilogică. Alte teorii caracterizează teama ca fiind grija paralizantă a alegerii vinului incorect pentru o ocazie, creând jenă.

 

Oenofobii experimentează simptome asemănătoare anxietății, cum ar fi palpitații, dificultăți de respirație și tremurături atunci când se confruntă cu circumstanțe legate de vin. Aceste efecte apar chiar și atunci când nu se află în apropierea vinului.

 

Nu vrem să dobândim oenofobie, deoarece nu putem înțelege viața fără un pahar de Shymer cu care să ne relaxăm după o zi grea în arome de coacăze negre cu note de cafea, scorțișoară și nucșoară. Bea vinuri premium cu moderatie și evită Oenophobia deocamdată.

 

Vinul are mai mult decât farmecul și aroma sa. De secole, vinul a fost produs pe tot globul, rezultând nașterea multor tipuri, gusturi și amestecuri din diferite locuri. Pe măsură ce dobândiți cunoștințe despre vin, aveți o apreciere mai mare pentru vinificatorii care își varsă pasiunea în fiecare sticlă. Vinificația este un efort artistic, iar cei care o fac sunt considerați artiști autentici.

Dacă sunteți interesat să aflați mai multe despre procesul de vinificare și despre oamenii din spatele vinului, mai multe podgorii oferă tururi ghidate și degustări care oferă o perspectivă asupra procesului de vinificație și a oamenilor din spatele vinului, dar până veți avea acest privilegiu vă invităm să vă delectați din selecția de excepție oferită de VinoItalia.ro

Program de lucru

Luni - Vineri: 10:00 - 18:00
Sâmbătă: 10:00 - 17:00

Adresa
Strada Scurtă FN, Arad,
România