Publicat 18 April 2022
Vin: o artă care se învață savurând. Iată mai multe informații!
Vinul este un subiect complex în care se contopește istoria, cultura, agricultura, geologia și genetica. Așadar, cum poți afla mai multe despre vin fără să te împotmolești de detalii și să te simți copleșit de informație?
Pentru o perioadă lungă de timp, vinul a fost cunoscut conform zonelor de proveniență, ceea ce a funcționat eficient în trecut. Cu toate acestea, deoarece vinul este produs astăzi în întreaga lume, granițele regionale devin din ce în ce mai neclare. Ca urmare, este necesar să se stabilească noi metode de educație. După cum se întâmplă, există 7 concepte esențiale în vin care sunt destul de ușor de înțeles și general aplicabile.
Așadar, următoarele 7 puncte sunt cele mai importante lucruri de reținut despre vin:
Vrei să afli ce vin îți place cel mai mult? Consultați și degustați cele 18 soiuri diferite de struguri, denumite în mod obișnuit soiuri internaționale sau „lista celor 18 nobili”. Acestea includ vinuri albe ușoare, dulci, cum ar fi Moscato și Riesling, până la vinuri roșu închis intens, cum ar fi Syrah și Cabernet Sauvignon. Odată ce le-ați încercat pe toate cele 18, vei avea de fapt o înțelegere destul de bună asupra întregii game de vinuri. De asemenea, vei afla mai multe despre preferințele tale personale.
2.Care sunt cele mai populare regiuni viticole?
Italia, Franța și Spania sunt primele trei țări producătoare de vin din lume și asta ne spune trei lucruri. În primul rând, ei produc probabil majoritatea vinului în vrac din lume. În al doilea rând, ei produc, de asemenea, unele dintre cele mai bune vinuri din lume. Și trei, ele sunt sursa tuturor celor mai populare soiuri de vin din lume și sursa multor rețete de succes.
3.De ce unele vinuri au un gust mai acru decât altele?
Acum că știi ce este vinul și de unde vine, află care sunt caracteristicile de bază ale vinului! Unele vinuri au gust de tartă, în timp ce altele îți vor încălzi/arde partea din spate a gâtului, în funcție și de nivelul de alcool. În cele din urmă, unele vinuri lasă în gură un gust persistent amar/sec, care se numește tanin. Aflați caracteristicile de bază ale vinului, astfel încât să puteți descrie mai bine ceea ce vă place.
4.Cum poate un vin fără zahăr să mai aibă gust dulce?
Cum se face că un vin complet uscat (adică fără zahăr rezidual) poate avea un gust mai dulce decât alte vinuri? Există câțiva factori care intră în acest fenomen, inclusiv soiul de struguri, regiunea și îmbătrânirea stejarului. De exemplu, dacă aveți un Malbec din Franța în comparație cu un Malbec din Argentina, acesta din urmă este mai dulce la gust. Regiunea în care cresc strugurii afectează foarte mult aroma vinului final și nu doar metodele de fermentare sau de îmbătrânire.
5.Când sunt vinurile menite să fie savurate?
90% din vin este menit să fie băut în anul în care este lansat. Acesta este un fapt. Cu toate acestea, unele vinuri se îmbunătățesc cu vârsta. Vrei să cunoști trăsăturile unui vin demn de îmbătrânire? Există patru trăsături: aciditate, tanin, alcool scăzut și zahăr rezidual. Deși nu pare atât de complicat, diversitatea face ca informația să fie de multe ori copleșitoare, somelierii ajungând să studieze ani la rând pentru a îi asimila dimensiunile.
6.De ce vinul nu are același gust de la an la an?
Ți s-a întâmplat vreodată? Găsești un vin grozav și cumperi o cantitate semnificativă. În cele din urmă îți bei rezervele și cumperi mai mult, cu excepția faptului că vinul nou nu are gustul așa cum îți amintești. Nu ești nebun! Verificați „variația de epocă”, mai mult ca sigur că sunteți o victimă a acesteia. Variația de epocă se întâmplă mai des în regiunile cu climă mai rece. Deci, dacă ești un iubitor de Pinot Noir, acordă atenție la anul fabricației.
7.A bea vin este o aventură!
Dacă nu savurezi vinul, ci mai mult îl consumi, atunci nu te bucuri cu adevărat de unicitatea pe care o are de oferit. Vinul este un acompaniament al experiențelor de viață, unde ești și mai ales cu cine ești. Întotdeauna vor fi vârfuri și văi, lumini și umbre, nuanțe și arome. Extindeți-vă înțelegerea prin experimentare și încercând lucruri noi. Dacă întrebi un expert în vin care este vinul lui preferat, nu îți va da niciodată un răspuns clar, deoarece adevărul este că le place tot și mai ales să experimenteze.
Indiferent de cultură, perioadă istorică sau naționalitate, vinul a fost considerat din cele mai vechi timpuri ca fiind o băutură indispensabilă omului și a fost mereu prezent în toate aspectele vieții noastre moderne: ne botezăm cu vin, sărbătorim cu vin sau ne este aproape în momentele noastre unice și solitare de răsfăț individual. Deși mulți, precum Voltaire, credeau că a ști să bei un vin este o adevărată știință, combinațiile culinare desăvârșite de vin cu bucate gătite atent a adus faimă vinului chiar și printre necunoscători. Astfel, deși probabil nu savurăm un vin precum un adevărat somelier, cu siguranță tot ne bucurăm de el în egală măsură.
Noroc!
Luni - Vineri: 10:00 - 18:00
Sâmbătă: 10:00 - 17:00