Vin alb: care este ordinea de servire?
Vin alb: care este ordinea de servire?

Publicat 23 November 2022

Vin alb: care este ordinea de servire? CLICK pentru mai multe informații care te-ar putea interesa!


De ce trebuie să ții cont înainte de a servi un vin alb? Iată mai multe informații de interes!

Atunci când vreţi să vă impresionaţi oaspeţii cu vinurile din colecţia personală, trebuie să acordați acestor vinuri speciale mult spațiu, iar dacă veţi urma sfaturile din acest articol vă puteţi simţi ca un adevărat dirijor al unei orchestre.

 

În mod tradițional, vinurile sunt servite în următoarea ordine: vinurile albe înainte de cele roșii și vinurile seci înainte de cele dulci. Totuși, mâncarea este adevăratul factor determinant. Cel mai important obiectiv este să alegeți vinurile care se potrivesc cel mai bine meniului dumneavoastră și să le serviți în această ordine.

 

Atunci când vă planificați asocierile de mâncare - vin, puteți începe fie cu mâncarea, fie cu vinul. În general, veți stabili mai întâi meniul de mâncare și apoi veți alege vinul în funcție de modul în care acesta va completa mâncarea.

 

Începeți masa cu vinul cel mai temperat din punct de vedere al gustului și treceți la cel mai amețitor și mai parfumat. La o masă simplă în care se servește un singur vin, alegeți un vin alb care să complimenteze cel mai bine felul principal. Atunci când se servesc două vinuri, serviți-le în următoarea ordine:

 

1. Vinul spumant este servit înaintea vinului liniștit.

În general, vinurile spumante sunt mai proaspete și mai ușoare în corp decât vinurile obișnuite, de aceea sunt servite primele.

 

Excepție practică: Vinurile spumante pot fi folosite ca vin de desert. Șampania rosé sau spumantele merg bine cu zmeură sau căpșuni. Vinurile spumante ușor dulci merg foarte bine cu un desert delicat, cum ar fi Tiramisu. Vinurile spumante sec (dulci) se potrivesc bine cu cremă și deserturi mai ample.

 

2. Vinul sec înaintea vinului dulce.

În general, serviți sec înainte de dulce pentru a evita să vă suprasolicitați cerul gurii.

 

Excepție practică: Acest lucru se întâmplă frecvent în Franța. Tipurile de vin Sauternes și Tokaji sunt partenerii perfecți pentru foie gras, care este servit, în general, înainte de felul principal care este asociat cu un vin roșu sau alb sec. În loc să ne privăm de o plăcere culinară, sugerăm să ne curățăm cerul gurii cu o bucată de pâine simplă înainte de a trece la un vin sec.

 

3. Vinul ușor înaintea vinului greu.

Servirea unui vin ușor de băut înainte de un vin corpolent ne permite să ne bucurăm pe deplin de delicatețea primului vin, precum și de complexitatea celui de-al doilea. Servirea în ordine inversă ar lipsi de plăcerea primului vin, deoarece cerul gurii l-ar găsi mai degrabă slab. Din motive practice, respectăm întotdeauna această linie directoare!

 

4. Vinul alb înainte de vinul roşu.

În general, vinul alb este servit înaintea vinului roșu, deoarece este mai puțin taninos și are un corp mai ușor.

 

Excepție practică: În cazul unui meniu tradițional cu 5 feluri de mâncare, vinurile roșii ușoare, cum ar fi Beaujolais și Valpolicella, pot fi partenerii perfecți pentru un al doilea fel de mâncare pe bază de carne de pasăre sau paste. Nu vă faceți griji dacă felul al treilea este un pește la tigaie sau un homar cremos. Un vin alb corpolent nu va fi copleșit de un roșu delicat. Putem încălca regula și totuși să avem o seară minunată.

 

5. Vinul roșu tânăr înainte de vinul roșu matur.

Sfatul tradițional se referă la servirea unui vin simplu înaintea unui vin complex. Vinurile mature au, în general, un buchet și arome mai complexe.

 

Excepție practică: Multe vinuri mature sunt mai delicate pentru cerul gurii, astfel că nu se potrivesc la fel de bine cu o friptură corpolentă, cu sosuri puternice. Pentru a profita la maximum de fiecare sticlă, vă sugerăm să beți mai întâi vinul matur mai definit și mai delicat. Și asociați vinul roșu mai tânăr și mai taninos cu friptura puternic aromată.

 

Chiar și fără friptură, am putea bea o sticlă „veche” matură înainte de o sticlă tânără. Ne întoarcem la principiul „ușor înainte de greu”. În condițiile în care toate elementele sunt aceleași (soiul de struguri, metoda de producție), un vin roșu matur are, de obicei, un corp mai elegant.

 

Să nu uităm de etichetă

Există câteva reguli specifice cu privire la modul în care trebuie servit vinul în mod corespunzător. Pe lângă etichetă, acestea pot afecta și gustul atât al vinului, cât și al mâncării care este servită.

            

1. Vinul ar trebui să fie servit întotdeauna de către gazdă. De asemenea, gazda este obligată să toarne primele picături dintr-o sticlă de vin în paharul propriu, pentru a se asigura că vinul servit oaspeților nu are gust de plută.

2. Doamnele trebuie să fie servite primele.

3. Înainte de începerea mesei, serviți un vin dulce (spumant este un pariu sigur) pentru a toasta și a începe masa.

4. Turnați doar atât vin cât să umpleți fiecare pahar până la jumătate. Este responsabilitatea gazdei să se asigure de paharul fiecărui oaspete.

5. Pregătiți întotdeauna vinul în mod corespunzător în prealabil. Acest lucru înseamnă să aveți vinul la temperatura potrivită, să îl lăsați să respire și să folosiți paharele potrivite pentru fiecare vin.

6. Serviți vinul înainte de servirea cinei, astfel încât oaspeții să îl poată gusta. De asemenea, lăsați sticla de vin pe masă, astfel încât să poată fi privită de invitații dumneavoastră.


Program de lucru

Luni - Vineri: 10:00 - 18:00
Sâmbătă: 10:00 - 17:00

Adresa
Strada Scurtă FN, Arad,
România